İster kurumsal / bireysel web siteniz olsun ister bir blog sahibi olun eninde sonunda WordPress’i ya duydunuz ya da zaten kullanmaktasınızdır. Bu konuda ne kadar bilgili, deneyimli de olsanız zaman zaman bu bilgileri güncellemekte fayda vardır. O yüzden bu yazıda WordPress ile ilgili beraberinde kullanabileceğiniz hizmet ve eklentilerden (plugins) bahsedeceğim. Tabi ki bu yazı Nisan 2017 itibarıyla geçerlidir. Dediğim gibi edindiğimiz bilgi ve deneyimleri zaman zaman güncellemek ve tazelemek iyidir.
Buradaki hizmet ve eklentiler tamamen kişisel gözlem ve deneyimlere göre oluşmuş ve ücretsiz olanlardır. Zamanlar değişebilir ya da sunucu, sunucuyu host ettiğiniz yer gibi farklı durumlarda bunların yerine farklı hizmet ve eklenti kullanmanız gerekebilir.
Önce eklentiler:
Akismet – Siteniz ziyaretçileri herhangi bir form dolduracaksa ya da sitenizde herhangi bir form varsa bu eklentiyi kullanmalısınız. Bu, sitenize olacak spam vb. türü saldırılara ya da formları spam yorum ve bilgilerle doldurmaktan korur. Kurduktan sonra e-posta hesabınızla bir Akismet ID’si alıp kullanmaya başlayabilirsiniz.
All in One SEO Pack – Sitenizi kurduktan ve yavaş yavaş içerik oluşturmaya başladıktan sonra illa ki anahtar sözcüklerle sitenizin Google aramalarında bulunmasını isteyeceksinizdir. O yüzden bir SEO eklentisine ihtiyacınız vardır. Bu neden olmasın?
All In One WP Security & Firewall – Yine sitenizle ilgili bir güvenlik eklentinize ihtiyacınız olacaktır. Bununla hem WordPress hem de WordPress’in kurulmuş olduğu sunucudaki güvenlik önlemlerinizi artırabilirsiniz.
AMP for WP – Worpress için uzun adı Accelerated Mobile Pages olan mobil cihazlardaki web sayfalarının daha hızlı görüntülenmesini sağlayan HTML eklentisidir. Eğer mobilde de iddialıyım diyorsanız bu eklentiyi kullanabilirsiniz.
Contextual Related Posts – Sitenizdeki her bir yazıyı ziyaret edenler sonuçta bu konuyla ilgili diğer başka yazılarınızı okumak isteyebilir. Bu eklenti bunun içindir işte. Hem sunucuyu yormaz hem de her yazıyla ilgili diğer yazılarınızı değişik seçeneklerle gösterebilme işini yapar.
FooGallery – Ürün ya da kendi kişisel fotoğraflarınızı resimlerinizi topluca bir albüm şeklinde göstermek gibi bir durumla karşılaşabilirisiniz. Bu eklenti de tam bunun içindir. Hızlı ve seçenekleri çok.
Fast Secure Contact Form – Başta iletişim formları olmak üzere her türlü formu tasarlayıp kullanacağınız sayfaları bu eklentiyle gerçekleştirebiliriniz. Ayrıca form tasarımı ve bunu sayfalarda kullanmak kolaydır.
Simple Lightbox – Hem albüm halindeki hem de tekil resimlerinizin üzerine tıkladığınızda bir kutu içinde büyük halini görmek için idealdir. Sade ancak özellikleri fazladır.
UpdraftPlus WordPress Backup – Sitenizi oluşturan yazı, görsel ve diğer her şeyin yedeklemesini bu eklentiyle yapabilirsiniz. Yedeklerinizi günlük, haftalık, aylık gibi planlayıp bunları e-posta ya da Google Drive, Dropbox, ftp gibi servislere yönlendirebiliyorsunuz.
WP Google Fonts – Sitenizde temanınız kullandığı fontlardan dolayı sorun yaşayabilirsiniz. Ya da temannızın kullandığı varsayılan fontları beğenmemiş olabilirsiniz. Kurulumdan sonraki ayarlarla bu tip sorunları düzeltebileceğiz küçük ama işlevli bir eklentidir.
Bunların dışında yine eklentiler aracılığıyla kullanabileceğiniz çeşitli hizmetler bulunmaktadır. Bunları web siteniz üzerinde farklı uygulamalar için kullanabilirisiniz.
Cloudflare – Web sitenizin hem performans hem de güvenlik seviyesini arttırmak için kullanabileceğiniz bir CDN hizmetidir. Ayrıca ücretsiz sürümünde web sitenizin yanısıra DNS cache özelliği ve ücretsiz SSL (https) özelliği de bulunmaktadır.
NewRelic – Web sitenizin performansını artırmak için faydalı ölçümlerde bulunan ve bunları izlemenize yarayan bir hizmettir. Ancak bu hizmeti kullanmak için web sitenizin bulunduğu sunucuya yönetici olarak erişim hakkınızın olması gerekmektedir. W3 Total Cache eklentisiyle NewRelic arasındaki partnerlik anlaşmasından dolayı, bu eklentiyle ücretsiz kullanım hakkına sahip olabilirsiniz.
Papertrail – Web sitenizdeki logları bu hizmet ile saklayabilir ya da anlık olarak izleyebilirsiniz.
G-Suite – Ya da eski adıyla Google Apps’i de web sitenizle entegre hale getirmeniz mümkündür. Kullanıcı girişleri için G-Suite hesaplarını kullanabilir ya da web sitenize Google hesap tablosu, doküman ya da sunumlarını doğrudan dahil edebilirsiniz.
Mailchimp – Web siteniz aracılığıya ziyaretçi / takipçi listenizi oluşturabilir ve bu listedeki e-posta adreslerine belirli zamanlarda e-posta gönderme hizmetini buradan kullanabilirsiniz. Ücretsiz sürümünde aylık 2.000 e-posta abonesine toplamda 12.000 e-posta gönderimini kullanabilirsiniz.