Nasıl ki e-postalar mektupların yerini aldı, sosyal ağlar da bir süre sonra kişisel kullanımın ötesine geçerek iş dünyası için iletişim ve beraber çalışmanın merkezini oluşturacak gibi görünüyor. Şu ana kadar kurum içi intranet olmanın dışına çıkılamayan bu tür uygulamalar, yavaş yavaş hem beraber çalıştığınız iş arkadaşlarınız, hem de iş ortağı ve tedarikçilerinizle beraber kullanacağınız bir platform haline geliyor.
74 bin çalışanı ile Fransız IT firması Atos ile online haber ve yorum sitesi Notebooks.com gibi değişik ölçekli firmalarda bunun örneklerini görmeye başlıyoruz. E-posta yerine Google Docs ve GTalk gibi iletişim ve ortak çalışma araçlarının kullanımıyla beraber, Ford, LG, eBay, PayPal, Unicef‘in kullandığı Yammer ile Avon, Hitachi, SAP, T-Mobile, Dünya Bankası gibi kurumların kullandığı Jive uygulamaları bu alanda öne çıkan çözümler olmaya başlamıştır.
Teknoloji danışmanlık firması Capgemini‘de CTO görevini yapan Andy Mulholland’a göre: “Özellikle BT alanı gibi görev tanımları esnek olan teknik personel için, e-posta kullanımı herhangi bir sorunu çözememektedir. Bir e-postanın gittiği 20 kişiden 19’u için bu zaman kaybı olmakta, geriye kalan bir kişinin de çözüme odaklı bir yanıt vermesi, sosyal ağlardaki kadar hızlı ve etkili olamamaktadır.”
Bunun dışında otomatik posta, reklam ve sizi gerçekten ilgilendirmeyen e-postaları çıkardığınızda belki çok fazla bir e-posta ihtiyacınızın olmadığını da görebilirsiniz. IBM‘den Luis Suarez‘in 3 yıldır sürdürdüğü A World Without Email (E-postasız Bir Dünya) çalışmasında dediği gibi “E-posta ölmedi ama 3 yıldır e-posta olmadan çok daha verimli çalıştığımı biliyorum.”
Önümüzdeki yıllarda maliyet ve esneklik avantajı sunan iletişim ve ortak çalışma olanağı sağlayan bulut bilişim çözümlerinin çok daha artacağı görülüyor. Fikir, görüş, öneri, paylaşım, gözden geçirme, iletişim gibi her işin tek bir platform içinden hızlı ve basit bir şekilde yapılabildiği ortak çalışma platformlarına geçmekte geç kalmayalım.