Kendi sunucularımıza sahip olmak ya da kiralamak yerine bu sunucularda yaptığımız işleri hizmet olarak, kullanımımıza göre aylık ya da yıllık ödeyerek almak mümkün. Hem de bunu çok kısa zamanda oturtup, düşük maliyet, yüksek performans ve esneklik ile birleştirip daha önceden yaptığınız işlerin artık detaylı raporlarını almanız da mümkün.
E-posta ve doküman işlerinizi Google Apps ya da Office 365’e taşıdığınızı varsayarak geri kalan işlerinizi de düşük maliyet ve yüksek performansla bulut hizmetlerini kullanarak yapabilirsiniz. Bu yazıda sahip olduğunuz ya da kiraladığınız sunucularda kullandığınız üç ana hizmeti nasıl buluttan kullanabileceğinizden bahsedeceğim. Unutmayalım ki sunucu üzerinde yapılandırmak yerine sadece hizmeti kullanmanın maliyeti her zaman düşük olacaktır.
1. DNS Hizmeti
Internette yer alan her adres bir DNS sunucusu üzerinde barındırılır. Kendinizin ya da firmanızın bütün internet adreslerini de ya kendi DNS sunucularınızda barındırıyorsunuzdur ya da hosting, alan adı hizmeti satın aldığınız yerden kullanıyorsunuzdur. Her iki durumda da 7/24 kesintisiz hizmet almak ne yazık ki çeşitli nedenlerden ötürü mümkün olamamaktadır. Bu yüzden bu işi hakkıyla yapan ve sadece kullandığınız kadar ücretini ödediğiniz hizmet sağlayıcılar bulunmaktadır. Bunlar için çeşitli alternatifler tabi ki mevcut. Ancak ClouDNS ve Amazon Route 53 önce çıkan iki hizmet sağlayıcıdır. Benim tercihim bu ikisi arasında AWS yapısı içerisindeki Route 53 DNS hizmetidir. Kendi içindeki muhtelif ayarlarla her türlü ihtiyaca cevap verebildiği gibi en basit seçeneğinde bile farklı lokasyonlardaki 4 sunucuyla kesintisiz bir DNS hizmeti vermeyi amaçlamıştır.
2. E-posta gönderme
Müşterilerinize, iş ortaklarınıza hatta kullanmış olduğunuz uygulamalar ve cihazlarınızdaki bilgi, hata, uyarı iletilerine kadar farklı nedenlerden çeşitli olarak e-posta gönderme ihtiyacınız olabilir. Bunu bir sunucu üzerinde smtp hizmeti yapılandırarak bir e-posta uygulamasıyla ya da internet üzerindeki e-posta servis sağlayıcıları aracılığıyla yapmanız mümkündür.
Ancak her iki durumda da göndermiş olduğunuz e-postaların gidip, gitmediğini anlamak, günlük, haftalık dönemsel raporlar almak vb. işleri yapmak güç ya da maliyetli olabilir. Bunun dışında bir internet e-posta sağlayıcısının SMTP hizmetini kullanarak göndermeniz de mümkündür ancak hem demin saydığım sebeplerden hem de bunların çoğunun bir takım limitlere sahip olmasından dolayı verimli bir işleyiş gerçekleşemez. Bunun yerine sırf bu işe odaklanmış bulut hizmetlerini kullanabilirisiniz.
E-posta gönderim hizmeti için Amazon SES, ElasticeMail ve Mandrill hizmetlerini önerebilirim. Benim bu konudaki tercihim MailChimp’in ayrı bir projesi olan Mandrill olacaktır. İlk 12 bin e-postanın ücretsiz olmasının yanında gönderilmiş postaların gittiği ya da gitmediği durumlarda neden gitmediği gibi durumları görebilmektesiniz.
3. Log işleri
Günümüzde özellikle firmalarda log tutmak ne kadar önemliyle bu logları saklayıp, analiz etmek de bir o kadar dertli bir iştir. Bunu kendi sunucularınızda ya da kiraladığınız sunucularda tutmanız mümkün. Ancak tutulan bu logları aramak, bulmak analiz etmek, tonlarca byte kullanarak disk alanını heba ettiğiniz bu yerlerde ciddi bir uğraş ve maliyet gerektiren bir iştir. Ama güzel haber şu ki, bu işlerde uzmanlaşmış ve kendi kuracağınız log kayıt ve analiz sisteminden hem daha ucuza hem daha performanslı olarak yararlanabileceğiniz bulut hizmetleri bulunuyor. Log işleri için, Papertrail ve Logentries‘i öneriyorum. Tercihim ise 5 GB’lık ücretsiz başlanıç hizmeti veren Logentries olacaktır.
Son söz:
Bir takım işleri yapmak için sunucu kullanmanın yerine sadece ihtiyacınız olan hizmeti almak yüksek performans ve düşük maliyet demektir. Hem de bu işlerin uzman olduğu kişi ve kurumlar tarafından yapılması emin olun her zaman olmasa da kendi başınıza yapmanızdan daha kaliteli sonuçlar çıkaracaktır.